Sunday, July 19, 2015

Fast Moving Targets

Er waren drie gasten bij het internetprogramma Top Names. Ze werden geïnterviewd door het enthousiaste duo dat elke dinsdagavond mensen aan de tand voelt die aan de weg timmeren op het gebied van technologie, nieuwe media en internet, live gestreamed en meteen te bekijken via internet.
De eerste gast was kunstenaar (hij sprak over zijn werk als ‘mijn art’), en werkte vroeger als applausmanager. Een groot deel van het gesprek ging over dat managen van applaus (dat hij voor Endemol had gedaan, vroeger, toen hij dus nog geen kunstenaar was). Wat bleek: hij kon het nog steeds. Waarvan hij acte gaf. Het gesprek verliep in hoog tempo, mede misschien vanwege het feit dat het niet de eerste keer was dat hij gast was. De interviewers waren fan van hem, zo zeiden ze.
Wat duidelijk werd in het op dubbele snelheid (zo leek het) gevoerde gesprek was dat hij dus kunstenaar was, pardon, dat hij art maakte, en dat hij altijd al een gadgetjongen was geweest, en nu dus heel erg geïnteresseerd was in het integreren van tech in kunst. Er was ook nog iets met ‘werelden bij elkaar brengen’, de niet-techies (zoals zijn vader,   ‘die houdt wel een beetje zijn website bij, maar verder…’ Een duidelijk geval van niet-techie, zo'n 60+ man die zijn eigen website bijhoudt) en de techno’s , die wilde hij middels het incorporeren van kunst in zijn ‘art’ met elkaar in contact brengen. Hij had daarvoor een project gestart , waarna hij een lang verhaal hield over het ontstaan van de naam dat te maken had met het jaar 2015 en 2016 – 15 en 16 was samen 31 en vandaar project 31 als ik het goed heb – en dat hij heel veel geld nodig had. En dat hij ook bezig was met andere projecten, iets met Las Vegas ( ‘Wat goed dat je daar binnenkomt!’ interviewer;  ‘nou ja, ik heb een vriend, en die heeft ervoor gezorgd dat ik een pitch mag doen,’ aldus de maker van ‘art’). Heel veel geld. En daar had hij dan constructies voor.
Allemaal te gek en te waus maar geen idee wat deze jongen nou eigenlijk maakt.
Nadat hij zijn eigen applaus gemanaged had (ging hem goed af) was de beurt aan een dame die zich bezighoudt  met innovatie. Een soort Fiona Hering (toevallig was ook deze dame afkomstig van De Telegraaf). Groot, korte rok/jurk – figure-hugging zoals de Engelsen zo mooi kunnen zeggen en waarvoor ik zo gauw geen ander woord kan vinden, rode laarzen, glimpanty en blond haar dat geregeld weggeveegd werd omdat het voor haar ogen viel. Er werd niet uitgelegd wat innovatie is, wat zij eronder verstaat, maar ze ging meteen los over de voorsprong die mensen die in de media werken (waar zij tenslotte ook uit afkomstig was) hebben op het corporate bedrijfsleven. Wel tien jaar geloof ik. Afijn, in alle workshops en adviezen en weet ik niet wat ze verder allemaal doet op het (voor ons nog steeds schimmige gebied van) innovatie, maakte ze behoorlijk wat mee.  ‘Is het nou leuk?’ O jazeker is het leuk! Bij die groepen mannen in pak, die ze altijd maar weer aanpakte in innovatie- en andere workshops, zag je soms zelfs emotie tijdens de sessies! Ja ha, mensen, emotie! Oh, en had ze trouwens al gezegd dat ze geen relatie had? (Themaatje denk ik).  In ieder geval gebeurde het altijd maar weer dat mensen die ze ging adviseren op haar eerste vraag al een verkeerd antwoord gaven: ‘Waarom wil je innoveren?’ Altijd weer een verkeerd antwoord! Ze zeiden nooit dat ze het wilden doen omdat het een intrinsieke behoefte was, omdat daar ginder iets was waar ze naartoe wilden. ‘En dat is het enige goede antwoord!’ Nu was ik toch ernstig in de war. Stel, ik vraag iemand waarom hij wil innoveren, en hij WIL eigenlijk niet innoveren, maar hij geeft een sociaal gewenst antwoord en zegt: ‘Nou, ik ben toch wel zo ontzettend benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor mijn bedrijf met dat nieuwe huppeldepups, en waar het ons brengt en er zijn zoveel mogelijkheden die enz enz’, dan lijkt me dat in zijn geval een fout antwoord. Want dat wil hij helemaal niet! Maar voor deze innovatiemevrouw zou het dus een GOED antwoord zijn.
Verder ging het nog over de nieuwe wereld, waarin we allemaal flexwerken, nergens meer hoeven te zijn, nergens meer aan gebonden hoeven zijn, ‘zo heb ik bijvoorbeeld ook geen relatie’, en ze was zelf aan het uitzoeken hoe vrij en ongebonden ze precies kon zijn.
En toen kwam de klapper van de avond. De heer Ruud Hendriks die volgens mij eigenlijk zijn hele leven niet meer hoeft te werken, want hij heeft geld zat, bij elkaar gesprokkeld met allerlei projecten waar hij veel aan verdiend en verloren heeft, maar omdat hij waarschijnlijk goed weet hoe hij zijn geld moet beheren, heeft hij nog steeds money galore, en dat geeft hem de ruimte om lekker met innovatie en nieuwe technologie bezig te zijn. Als coach voor startups (‘we waren een paar jaar geleden met z’n drieën, nu hebben we 340 man personeel in 10 verschillende landen, daar komen er elk jaar wel een paar bij’). Groot denken, dat zit hem in het bloed. Om meteen een lans te breken voor dat benauwde gemiespel over toplonen in Nederland. Als zo’n topman van een bank nou 6 ton verdient, dan doe je daar toch niet moeilijk over. Kinderachtig gedoe. Nee, in Amerika, daar weten ze hoe het moet. Een investeerder smijt daar gewoon met 25 miljoen voor een startup, maakt niet uit waar die zich mee bezighoudt, en dan wordt er meteen een topper aangenomen voor 1 miljoen per jaar. En dat is goed, en geheel terecht. (Het waarom werd verder niet uitgelegd, zo evident was het.) Nu was het wel net dit ene exorbitante startup verhaal  dat iets inhoudelijks in zich droeg: de start up hield zich namelijk bezig met een bepaalde app waarmee mensen langer in hun eigen huis konden blijven wonen. Wellicht financieel gunstiger voor het zorgbudget van overheden. En voor zo’n financieel beheersinstrument wordt dan dus iemand ingehuurd voor 1 miljoen dollar.
Daarnaast kwamen nog aan de orde zijn house-hobby (hij draaide regelmatig als dj, waarbij hij mensen meenam op een reis), en tussen neus en lippen door meldde hij nog dat zijn bedrijf wellicht wat duurder was dan andere bedrijven, maar dat ze wel de besten waren. 
Na het gesprek kwam daar nog de applausmanager, aka ‘de man die art maakt’, en toen mochten we drinken en met elkaar praten want het was de laatste uitzending voor de zomer.

Na de zomer weer verder. Ik kan niet wachten.