Tuesday, January 09, 2007

Een menselijke reactie

Het schijnt dat je tegenwoordig niet meer gewoon op een spartamet mag rijden. Je moet daar een rijbewijs, of verkeersbewijs of zoiets voor halen. Dat is nieuw. Een nieuwe wet die zomaar gemaakt is, zonder dat iemand het eigenlijk in de gaten had, en opeens is er dus iets verboden dat eerst volkomen legaal was.
Twee oudere mensen vertelden op de radio dat ze voor hun mobiliteit afhankelijk waren van dit vervoersmiddel. Want op het Friese platteland rijden nauwelijks bussen. Of je moet heel lang wachten. Nu moesten ze een rijexamen doen. Dat wilden ze (twee tachtigers) helemaal niet en ze waren dan ook erg boos op de minister.
Een consumentenradioprogramma kwam ze te hulp. De redactie had contact opgenomen met de minister en die heeft voor deze twee mensen een uitzondering gemaakt. Ze hoefden geen rijbewijs te halen. Ook voor het Ministerie van Verkeer en Waterstaat bestaan kennelijk schrijnende gevallen. En er werd niet moeilijk gedaan over een mogelijk aanzuigende werking van het scheppen van een uitzonderingssituatie voor een individueel geval.
Natuurlijk waren de spartametters dolblij. En de verontwaardiging over nieuwe maatregel was onmiddelijk veranderd in enorme dankbaarheid.
Ik snap het wel, die dankbaarheid, maar toch is het alsof je iemand bedankt omdat ie je geen klap geeft.